29 мај, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАБалканот е демографската црна дупка на Европа. Македонија најлоша

Балканот е демографската црна дупка на Европа. Македонија најлоша

Зошто младите бегаат од Македонија?

Според една од анализите на Фондацијата Фридрих Еберт, повеќе од половина, односно 52,8 проценти од младите во Македонија би емигрирале во странство.

Во анализата се наведува дека најчестата причина поради која би заминале во странство е подобрување на стандардот на живот, пристапот до подобри можности за вработување и подоброто образование.

Зошто младите бегаат од државата и бараат подобар живот во странство? Одговорот е јасен: бидејќи државата не им нуди ништо освен разочарување, фрустрација и безнадежност.

Додека тоа не се промени, младите ќе продолжат да бегаат, а државата ќе ги губи своите највредни ресурси – талентите, знаењето и енергијата на својата млада генерација.

Демографскиот пад на Македонија е прилично познат факт, но всушност е проблем за сите земји на Балканскиот Полуостров. Тоа е речиси специфичен балкански проблем, бидејќи повеќето други земји бележат раст или стагнација на населението, со неколку исклучоци.

Проблемите на земјите од Западна и Северна Европа првенствено се поврзани со малиот број раѓања по жена, односно стапката на фертилитет, но силата на економијата и релативно високиот стандард се привлечни за луѓето од посиромашните земји во Европа, како и од многу сиромашните земји на Блискиот Исток и Африка, пишува Индекс.хр.

Земјите од Југоисточна Европа се соочуваат со два негативни демографски трендови, па затоа многу повеќе страдаат поради демографските промени кои се карактеристични за фазата на демографска транзиција во која се наоѓаат.

Тие, покрај проблемот со ниската плодност, го имаат и проблемот со иселувањето. Најголем дел од младите и образованите луѓе се иселуваат, што ја отежнува идната демографска и економска состојба бидејќи заминуваат оние кои треба да бидат носители на демографската и економската обнова во иднина.

Балканот е демографската црна дупка на Европа

Според податоците на статистичката агенција Еуростат, земјите од Југоисточна Европа забрзано изумираат. Меѓу шесте земји со најголемо намалување на населението помеѓу 2012 и 2022 година, има само една која не се наоѓа во Југоисточна Европа, а тоа е Латвија.

Најголем пад на населението имаше нашата Македонија, која во 2022 година имаше 11 отсто помалку жители отколку во 2012 година. Хрватска загуби 9,66 отсто од своите жители, а Бугарија 9,07 отсто. Грубо кажано, за само десет години овие три земји го загубија секој десетти жител.

После тоа, најлоша е состојбата во Србија, со загуба од 7,68 отсто од населението, потоа Летонија (-7,62 отсто) и Босна и Херцеговина (-6,74 отсто).

Во однос на БиХ, треба да се нагласи дека демографските податоци од неа се крајно неверодостојни, а последниот попис на населението беше во 2013 година. Тоа беше единствениот попис на населението од крајот на војната, а резултатите не ги прифаќа Република Српска. Всушност, никој не го знае точниот број на луѓе кои живеат во Босна и Херцеговина, а многумина се регистрирани иако живеат таму само мал дел од годината.

Во апсолутни бројки, Романија загубила најмногу население од 2012 до 2022 година, која по десет години имала милион жители помалку. Процентуално ова е пад од 5 проценти, многу помалку од земјите со најголем проблем со демографска смрт.

Полска загубила 859 илјади жители, но бидејќи земјата имаше 38 милиони жители во 2012 година, тоа претставува пад од 2,26 отсто. Бугарија загуби 626,5 илјади жители, речиси секој десетти (-9,07 отсто).

Во 2022 година Грција имала 608 илјади жители помалку од 2012 година (-5,51 отсто), Србија 554 илјади (-7,68 отсто), а Италија 526 илјади (-0,88 отсто).

Во апсолутна смисла, Хрватска има седми најголем пад на населението меѓу набљудуваните европски земји, 412,4 илјади. Со оглед на нејзината големина и население, ова е голема бројка, поради што процентуално спаѓа во втората најпогодена земја со пад од 9,66 отсто.

Нашата земја загубила 227 510 жители од од 2012 до 2022 година и е на врвот на иселени жители од земјата во однос на вкупниот број на населението.

Луѓето се подолго живеат а се помалку раѓаат

Помеѓу пет и шест години, животот на новороденчињата во сите земји од Југоисточна Европа е продолжен, луѓето живеат подолго, а има се повеќе стари лица. Но, во исто време, бројот на раѓања опаѓа, што врши дополнителен притисок врз економијата и зголемувајќи ги проблемите кои произлегуваат од стареењето на населението, како што е одржливоста на пензискиот систем.

Иселувањето од земјите на Југоисточна Европа ги полни земјите од Западна и Северна Европа

Стареењето на населението и помалку раѓања се последиците од демографската транзиција во која се наоѓа цела Европа, а земјите од Југоисточна Европа ги споделуваат овие проблеми со развиените земји од Западна и Северна Европа.

Но, во развиените земји, населението порасна од 2012 до 2022 година. Германија, Франција, Белгија и Холандија имаат раст на населението од околу 5 проценти, Австрија, Швајцарија, Велика Британија, Данска и Норвешка помеѓу 5 и 10 проценти и Ирска, Шведска а Исланд над 10 проценти.

Разликата меѓу земјите од Југоисточна Европа од една страна и земјите од Западна и Северна Европа од друга е во миграцијата, односно во нето приливот на мигранти. Додека земјите од ЈИ Европа масовно го губат своето население поради емиграција, земјите од западна и северна Европа масовно го придобиваат своето население поради имиграцијата.

Најголем дел од оние што емигрирале од ЈИ Европа емигрирале во земјите од западна и северна Европа. Ова е причината зошто постои разлика помеѓу земјите кои масовно го губат своето население и земјите чие население расте.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП