29 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЌе ни се вратат ли младите од странство ако им понудиме просечна...

Ќе ни се вратат ли младите од странство ако им понудиме просечна плата од 1.400 евра?

Српскиот претседател Александар Вучиќ неодамна објави амбициозен план за враќање на младите Срби во Србија. Со ветувањето за просечна плата од 1.400 евра, тој се обидува да ги привлече назад тие кои заминале во странство во потрага по подобри можност за работа и живот.

Просечната плата во Србија во текот на 2027 година ќе биде 1.400 евра, најави Вучиќ.

Ова ветување има за цел да го подигне животниот стандард на српските граѓани, особено младите.

Но, дали ова значи дека и младите Македонци би се вратиле дома ако им биде понудена истата просечна плата?

Точниот одговор зависи од многу фактори. Прво, треба да ги разгледаме разликите во економските услови помеѓу Србија и Македонија.

Во Србија, просечната плата ќе биде значително поголема од тековната просечна плата во Македонија. Ова може да биде примамливо за младите Македонци кои работат во странство и се соочуваат со ниски плати и ограничени можност за напредок.

Сепак, не можеме да ги занемариме и другите аспекти. Младите луѓе не одлучуваат да заминат од татковината само за подобра плата. Квалитетот на живот, работните услови, образованието, политиката, здравствената заштита и општата стабилност на државата се многу важни фактори.

Дали Македонија може да им понуди исто такви услови како и земјите од странство? Дали младите Македонци би се чувствувале задоволни и среќни кога повторно би се вратиле во Македонија и кога би заработувале приближно колку што заработуваат во туѓина?

Исто така, треба да забележиме дека младите луѓе имаат различни мотивации за останување или враќање во родната земја.

Некои можеби се повлечени од емотивни врски, културата и идентитетот, додека други се фокусирани на кариерата и финансиските можностите.

Во крајна линија, ветувањето за просечна плата од 1.400 евра може да биде важен стимул за младите, но не е единствениот фактор.

За да се вратат, тие треба да видат целосна слика на можностите и предизвиците во двете земји. Во секој случај, ова е интересна тема на којашто треба да размислат и властите и младите.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП