14 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАGOOGLE ВОВЕДУВА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ ЗА КОРИСНИЦИТЕ: Новиот закон го менува пребарувањето

GOOGLE ВОВЕДУВА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ ЗА КОРИСНИЦИТЕ: Новиот закон го менува пребарувањето

Google на Alphabet во вторникот ги претстави промените во резултатите од пребарувањето и новите алатки за развивачите на апликации да ги промовираат своите производи на апликации од трети страни и ривалски продавници за апликации како дел од напорите да се усогласат со значајните технолошки правила на ЕУ кои се обидуваат да ја ограничат моќта на Big Tech.

Означени како чувари на вратата кои го контролираат пристапот на милиони корисници и компании на нивните платформи, Google, Amazon, Apple, Microsoft, Meta Platforms и TikTok, BiteDance, ќе мора да се придржуваат до Законот за дигитални пазари (DMA) од 7 март.

Компанијата објави некои од промените во јануари кои се однесуваат само на корисниците во Европа и последователно прилагоди некои од нив како одговор на повратните информации од антимонополските регулатори на ЕУ, корисниците и развивачите на апликации.

Промените во резултатите од пребарувањето значат дека големите посредници и агрегатори ќе добијат поголем сообраќај, додека хотелите, авиокомпаниите, трговците на мало и рестораните ќе добијат помалку, се вели во блогот на Google.

Од корисниците ќе биде побарано да се согласат да му дозволат на Google да ги споделува нивните податоци на сите производи и услуги на Google.

Програмерите на апликации ќе можат да користат алтернативни системи за наплата, не само наплата на Google Play, додека новата програма ќе им овозможи директно да ги поттикнат европските корисници надвор од апликациите да ги промовираат своите производи.

Google, исто така, ќе лансира софтвер за преносливост на податоци во Европа оваа недела, со што ќе им олесни на програмерите да префрлаат кориснички податоци на апликација или услуга од трета страна.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП