15 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИАкциите на „BNP Paribas“ паѓаат по послабиот финансиски извештај

Акциите на „BNP Paribas“ паѓаат по послабиот финансиски извештај

Француската банка „BNP Paribas“ објави изненадувачки пад на добивката во четвртиот квартал и го одложи исполнувањето на клучната цел за профитабилност. Тоа доведе до пад на акциите на заемодавачот за 8% во почетокот на тргувањето во четвртокот.

Приходите од инвестициското банкарство, кои главниот извршен директор Жан-Лорен Бонафе ги зголемува, паднаа од година во година, а потрошувачките единици и одделот за комерцијален имот, исто така, забележаа пад.

Нето добивката на групацијата во четвртиот квартал падна за 50% на годишно ниво, на 1,07 милијарди евра. Тоа беше значително под просечната проценка од 1,74 милијарди евра на 15 аналитичари во анкетата подготвена од компанијата.

Најголемата банка во еврозоната по актива има вишок капитал од повеќе од 7 милијарди евра откако ги продаде своите малопродажни операции во САД минатата година и рече дека ќе ја зголеми годишната готовинска дивиденда за 18 отсто на 4,60 евра по акција и ќе потроши уште 1,05 милијарди евра за откуп на акции.

Банката веќе искористила 3 ​​милијарди евра од капиталот, со што останува сума од 4,6 милијарди евра, соопшти компанијата во презентацијата на извештајот.

Недостатокот од добивката делумно се должи на обезбедувањето од 645 милиони евра за покривање на загубите поврзани со „ризикот од финансиски инструменти“.

Половина од таа сума е поврзана со долготраен случај со хипотеки во швајцарски франци во Полска, што се покажа скапо за должниците кога валутата поскапе во однос на злота.

Највисокиот суд на ЕУ минатата година пресуди во корист на заемопримачите, дозволувајќи им да тужат за да добијат дел од нивните рати назад.

Продажбите на групата „BNP Paribas“ за четвртиот квартал се зголемија за 0,1% на 10,9 милијарди евра, наспроти просечната проценка од 11,4 милијарди евра.

„BNP Paribas“, исто така, објави пад од 2,6% на приходите во четвртиот квартал од својот бизнис со инвестициско банкарство, бидејќи приходите од фиксен приход, валути и стоки паднаа за 32%.

Одделот за осигурување и управување со богатството на банката имаше полошо од очекуваното, со пад на продажбата за 13%.

Банката, исто така, ја намали целта за враќање на инвестицијата за 2025-та година, велејќи дека нема да ја достигне целта од 12% пред 2026-та година поради повисоките задолжителни регулаторни резерви и притисокот за зголемување на стапките на депозитите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП