29 мај, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Wells Fargo“ објави силен четврти квартал

„Wells Fargo“ објави силен четврти квартал

Добивката на „Wells Fargo“ во четвртиот квартал скокна бидејќи заемодавачот ја искористи предноста од заштедите на трошоците. Сепак, банката предупреди дека нето-приходите од камати за 2024-та година би можеле да бидат помеѓу 7% и 9% пониски на годишно ниво, со што нејзините акции паднаа за 1,8% во претпазарното тргување.

Откако Федералните резерви почнаа да ги зголемуваат каматните стапки, банките ја искористија предноста наплаќајќи им на заемопримачите повисоки стапки. Бидејќи учесниците на пазарот предвидуваат намалување на основните стапки оваа година, приходите од камати на банките може да почнат да се намалуваат.

„Нашиот бизнис останува чувствителен на каматните стапки и здравјето на американската економија, но уверени сме дека активностите што ги преземаме ќе доведат до посилни приноси во текот на циклусот“, рече главниот извршен директор Чарли Шарф во изјавата.

Спротивно на тоа, пониските каматни стапки може да наведат повеќе потрошувачи да позајмуваат, поттикнувајќи уште еден клучен извор на профит за банките.

Приходите во четвртиот квартал се зголемија за 2% до 20,5 милијарди долари.

Нето добивката се зголеми на 3,45 милијарди долари, или 86 центи по акција, за трите месеци до 31 декември. За споредба, една година претходно добивката беше 3,16 милијарди долари или 75 центи по акција.

Некаматните расходи паднаа за 2,5% во кварталот.

„Wells Fargo“ е меѓу банкарските гиганти кои се потребни за надополнување на државниот осигурителен фонд, кој беше исцеден од 16 милијарди долари откако пропаднаа три регионални заемодавци.

На регулаторот му плати 1,9 милијарди долари за специјални такси за проценка.

„Wells Fargo“ сè уште работи под ограничување на средствата што го спречува да расте додека регулаторите не утврдат дека ги поправил проблемите што произлегуваат од скандалот со лажни сметки.

Банката има девет налози за отворена согласност од регулаторите кои бараат дополнителен надзор на нејзините практики.

Во текот на овој период, банката ги зголеми и резервациите за подготовка за лоши заеми, на 1,28 милијарди долари.

Кредитите за деловни згради се причина за загриженост. Подемот на далечинско работење и хибридната работа предизвика пораст на слободниот простор, што им отежнува на сопствениците на згради да ги исплаќаат заемите.

Зголемувањето на резервите за загуба на заеми беше поттикнато од кредитите со кредитни картички и комерцијални недвижности (CRE), соопшти банката.

Во декември, главниот извршен директор Шарф им кажа на инвеститорите дека банката очекува да пријави повисоки од очекуваните трошоци за компензација од помеѓу 750 милиони долари и нешто помалку од 1 милијарда долари во четвртиот квартал.

Банката направи трошоци за компензација од 969 милиони долари или 20 центи по акција.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП