14 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Barclays“ подготвува големо реструктуирање на инвестицискиот оддел

„Barclays“ подготвува големо реструктуирање на инвестицискиот оддел

„Barclays“ истражува план за ослободување од илјадници клиенти во инвестициската група на банката како дел од стратешкиот преглед од 1 милијарда фунти за зголемување на профитот и намалување на трошоците.

Директорите на „Barclays“ се состанаа неколку пати оваа година за да разговараат за реструктуирање, соопшти „FТ“. Според медиумски извори, тој е структуриран под кодното име „Проект Минерва“.

Главниот извршен директор на „Barclays“, К.С. Венкатакришнан е под притисок да ја намали зависноста на банката од инвестициското банкарство и да врати повеќе капитал за инвеститорите. Јавен оглас на оваа тема се очекува во февруари.

Акциите на заемодавачот се тргуваат блиску до нивните најниски нивоа од пандемијата, а нејзината пазарна вредност е меѓу најниските за големите глобални банки.

Директорите на „Barclays“ разгледаа, но се откажаа од неколку порадикални опции. Најхраброто сценарио е собирање капитал за купување бизнис за управување со богатство и имот.

Друго сценарио бара драстично намалување на средствата за тргување во инвестициската банка и прераспределба на билансот на работењето на потрошувачите и кредитните картички, велат изворите на „FТ“.

Поради противењето на другите директори, Венкатакришнан зацрта поумерен курс на дејствување.

„Barclays“ најверојатно ќе се фокусира на прекинување на врските со своите најмалку профитабилни клиенти од инвестициското банкарство. Тоа може да значи прекин на односите со повеќе од 2.500 клиенти од вкупно над 10.000. Конечна одлука сѐ уште не е донесена. Личност блиска до „Barclays“ не мисли дека бројката е толку голема.

Компанијата одби да коментира за внатрешните дискусии за ова прашање.

Системот за управување со клиенти на „Barclays“, внатрешно познат како „Хектор“, ги рангира клиентите во групи со дијаманти, платина и злато. Тоа се клиентите кои носат најголем профит. Останатите, класифицирани како сребрени, не вршат трансакции со „Barclays“ доволно често или во доволен обем за да донесат добри приноси.

Инвестициската поделба на „Barclays“ порасна во последните осум години и доминира во целокупната групација. Средствата на единицата пондерирани според ризик се над 219 милијарди фунти, или околу две третини од вкупниот број.

Банките се принудени од регулаторите да чуваат капитал наспроти активата пондерирана според ризик. Ако „Barclays“ може да ги намали или прераспредели средствата и да ја зголеми заработката, исто така ќе може да го зголеми приносот на акционерите преку дивиденди или откуп.

Ако се направи агресивно, намалувањето на помалку профитабилните клиенти од инвестициското банкарство може да ослободи до 20 милијарди фунти пондерирани средства по цена од 10 отсто од приходот на дивизијата, според извори на медиумите. Одборот доби план за генерирање на одржлив поврат на капиталот од 14-15%, што е зголемување од 11,5% во моментов.

Тоа би ги принудило оперативните трошоци нагло да се намалат како процент од приходите, според проценките.

Целите ќе станат уште потешки за постигнување кога ќе стапат на сила новите глобални правила за капиталот или Базел 3.1.

Плановите за реструктуирање предизвикаа сериозна дебата во извршниот комитет на 2Barclays“. Менаџерите размислуваа да излезат од тргувањето со општински обврзници во САД. Сепак, бизнисот има мало влијание врз средствата пондерирани според ризик.

Други бизниси со недоволно работење се исто така под лупа, но ќе бидат задржани поради статусот на „Barclays“ како инвестициска банка „целосна услуга“. Еден таков бизнис е тргување со акции, а другиот е тргување со хартии од вредност производи.

„Barclays“ планира да укине до 2.000 работни места низ групата. Повеќето од отпуштањата ќе бидат во центарот за бек офис и технолошки услуги, како и во единицата за потрошувачки кредити во Велика Британија.

„Barclays“, исто така, може да ги намали трошоците во својот корпоративен бизнис, кој позајмува и сервисира големи компании.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП