21 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЛондонската берза го врати статусот на најголема во Европа

Лондонската берза го врати статусот на најголема во Европа

Минатата година во ноември, Лондонската берза го загуби статусот на најголем европски пазар бидејќи беше престигнат од Париската берза, но сега Лондон повторно го презема водството.

Вкупната капитализација на сите акции наведени во Градот е околу 2,9 трилиони долари. Повисоките цени на нафтата ја зголемуваат вредноста на акциите на нафтените компании кои играат важна улога на лондонската берза, додека од друга страна „страдаат“ некои важни акции на Париската берза.

Ова особено важи за производителот на луксузни стоки LVHM, кој повеќе не е најголемата европска компанија по пазарна вредност, откако акциите паднаа за 25 отсто. Акцијата ги разочара инвеститорите бидејќи беше најниската добивка во последните две години. Приходите исто така беа пониски од очекуваните и изнесуваа 23,4 милијарди. Акциите се намалени за 15 отсто во изминатата недела (210 долари – најниско од почетокот на јуни), но сепак се добри за 70 отсто повисоки отколку кога влегоа во 2023 година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП