14 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАДали еврото се движи кон паритет со доларот?

Дали еврото се движи кон паритет со доларот?

Еврото беше позиционирано за послаби пазари пред одлуката на Европската централна банка (ЕЦБ) да ги зголеми каматните стапки десетти пат по ред. Со усвојувањето на оваа одлука, ЕЦБ го потврди патот на единствената валута.

Хеџ-фондовите и пазарните шпекуланти сè уште се подолготрајни со еврото, но разликите во каматните стапки и економските изгледи ќе извршат притисок врз валутата, особено во однос на јенот и доларот. Одделно, економските перспективи за еврозоната се мрачни во споредба со САД, пишува „Reuters“.

Дали еврото ќе достигне паритет со доларот во оваа позадина? Разликата во курсевите на двете валути е само 6% – значително, но не и непремостливо растојание.

Аналитичарите на „HSBC“ прогнозираат дека еврото ќе ослабне на 1,02 долари до средината на следната година.

Од аспект на позиционирањето на пазарот, убедливи се и можностите за поголем пад на еврото.

Најновите податоци од Комисијата за тргување со фјучерси на стоки покажаа дека фондовите ја намалија нивната нето долга позиција во еврото на најниско ниво во последните седум месеци од 136.000 договори, но тоа сепак беше значителен облог од 18 милијарди долари дека еврото ќе поскапи.

Овој облог е голем според историските стандарди, а со оглед на намалената привлечност на еврото во однос на неговите ривали, најверојатно ќе се намали во наредните недели.

Продажбата во евра исто така нема да биде концентрирана само во однос на доларот. Пред само неколку недели, еврото го достигна највисокото ниво во последните 15 години во однос на јенот на ниво од 160 јени спрема 1 евро. Така, единствената валута ги зголеми своите добивки во однос на јапонската валута од март на 15%.

Фондовите и шпекулантите имаат занемарлива нето-кратка позиција на јени од околу 8,2 милијарди долари. Во споредба со позицијата на еврото, не е тешко да се предвиди потенцијално стеснување на јазот во наредните недели и месеци.

Особено со оглед на спротивставените перспективи на монетарната политика – исто како што ЕЦБ го сигнализира крајот на нејзината затегнување, јапонската централна банка зајакнува. Аналитичарите на „Deutsche Bank“ очекуваат Банката на Јапонија да ја прекине политиката за „контрола на кривата на принос“ во октомври, а не во април 2024-та година.

Во јануари се очекува и крај на негативната каматна стапка во Јапонија – речиси цела година порано од планираното.

Накратко, еврото би можело да падне повеќе во однос на јенот отколку во однос на доларот.

Економските сигнали од двете страни на Атлантикот се говорни. Продажбата на мало во САД ги надмина очекувањата, а инфлацијата на цените на производителите беше повисока од прогнозираната, додека ЕЦБ ги намали изгледите за раст на 0,7% оваа година и 1% следната година.

Никој не знае што носи иднината – најмалку од сите економисти – но додека американската економија флертува со можното „меко приземјување“, еврозоната флертува со можна рецесија. Индексот за економско изненадување во САД на „Citi“ е позитивен од мај, а индексот на еврозоната е на негативна територија од мај.

Навистина, со исклучок на нарушувањата на пандемијата од почетокот на 2020-та година, изненадувачките ниски падови на индексот на еврозоната од јули се на исто ниво со последното ниво забележано во екот на Големата финансиска криза.

Колку од тоа е веќе во девизниот курс на еврото, останува да се види, но ништо очигледно не сугерира дека стапката на доларот и приносот ќе се намалат наскоро.

Трговците со каматни стапки во еврозоната веруваат дека ЕЦБ заврши со зголемување на стапките. Се обложуваат дека следната година каматите ќе почнат да опаѓаат. Во меѓувреме, американските трговци сè уште не се сигурни дали Федералните резерви се на пат да го прекинат зголемувањето на каматните стапки и неодамна ги намалија облозите за намалување на стапката во 2024-та година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП