1 март, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Santander“ објави силен профит со опасен ветер од зголемените каматни стапки

„Santander“ објави силен профит со опасен ветер од зголемените каматни стапки

Профитот на шпанската банка „Banco Santander SA“ ги надмина пазарните проценки бидејќи зголемувањето на приходите од повисоките каматни стапки на клучните пазари ја неутрализираше забрзаната инфлација и зголемените трошоци за покривање на лошите заеми, објави „Bloomberg“.

Банката објави нето добивка од 2,42 милијарди евра за третиот квартал, надминувајќи ги проценките на аналитичарите од 2,2 милијарди евра. Истовремено, растот на нето приходите од камати на банката достигна 5,2%.

Со кредитно портфолио од над 1 трилион евра „Santander“ има корист од активностите на Европската централна банка (ЕЦБ) за заладување на инфлацијата, како и од мерките преземени од Федералните резерви на САД и Банката на Англија (ACB) во оваа насока.

Во исто време, заемодавачот продолжува да се бори со зголемените трошоци поврзани со инфлацијата и договорите за работна сила во нејзините единици во Латинска Америка, додека повисоките трошоци за задолжување и слабеењето на глобалната економска перспектива се закануваат да ги зголемат нефункционалните заеми.

„Очекуваме макроекономското опкружување да остане предизвикувачко бидејќи пазарите во Европа и Северна Америка се прилагодуваат на нивоата на инфлација што не се забележани со децении“, рече претседателката на банката, Ана Ботин.

Цената на акцијата на „Santander“ беше намалена за 2,4% во утринската трговија во Мадрид. Од почетокот на годината, акциите на заемодавачот поевтинија за околу 9%.

„Santander“ се задржа на својата цел за профитабилност за 2022-ра година, како и на целите за раст на приходите и капиталот објавени во февруари, истовремено истакнувајќи дека сега очекува да биде „поблиску“ до реперот за перформанси објавен во исто време.

Резервирањата за нето-заеми се зголемија за 24% во третиот квартал во однос на претходната година. Трошоците за заеми, мерка што го следи односот на резервациите и очекуваните загуби од заемите, се зголемија на 0,86 отсто од 0,83 отсто во претходниот квартал.

Профитот на „Santander“ од бизнисот во Шпанија се зголеми повеќе од двојно во однос на истиот период во 2021-ва година на 452 милиони евра, поддржан од пониските трошоци за резерви и повисоките нето каматни приходи.

Основната добивка од Бразил се зголеми за 14 отсто, бидејќи повисоките приходи од заеми и тргување го надоместија скокот на трошоците за резерви.

Профитот на банката во САД падна, при што „Santander“ посочи дека го „нормализира“ нивото на резерви на тој пазар.

Истовремено, доверителот нагласи дека постои мала веројатност за зголемување на заостанатите исплати на кредитите.

„Сè уште не гледаме притисок врз квалитетот на средствата на ниту еден од пазарите на кои работиме“, изјави главниот финансиски директор на „Santander“, Хозе Гарсија Кантера, во интервју за „Bloomberg“.

„Ова во голема мера ќе зависи од видот на забавување со кое се соочуваме во следните неколку квартали, но банката е подобро подготвена од кога било да се справи со какво било влошување на квалитетот на средствата со кое може да се соочиме“, додава тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП