среда, 29 ноември 2023
ПочетнаЗДРАВЈЕСтудија откри зошто некои луѓе имаат одлична меморија и по 80-годишна возраст

Студија откри зошто некои луѓе имаат одлична меморија и по 80-годишна возраст

Луѓето кои имаат извонредна меморија и по 80 години имаат значително подолги нервни клетки или како што научниците ги нарекоа „суперневрони“ во одредени делови од мозокот, покажа новото истражување.

Резултатите од студијата објавена минатата недела во „The Journal of Neuroscience“ открија дека нервите во областа на мозокот одговорна за меморијата, или енториналниот кортекс во медицинска смисла, се значително поголеми кај овие лица во споредба со нивните когнитивно просечни врсници, пишува „Индипендент“.

Тие објаснија дека оваа категорија луѓе во нивните златни години со одлични мемориски вештини поседувале неврони подолги од оние на просечниот поединец 20 или дури 30 години помлад од нив.

„Фактот што овие индивидуи имаат многу подолги неврони од нивните помлади врсници може да значи дека таквите големи клетки се присутни уште од раѓање и структурно се одржуваат во текот на животот“, вели д-р Тамар Гефен од Универзитетот Нортвестерн, кој ја водел студијата.

„Заклучуваме дека подолгите неврони се биолошки маркер на патека за еден вид „супер-стареење““, вели д-р Гефен.

Во соработка со колегите, таа откри дека постарите луѓе со поостри сеќавања немаат абнормална акумулација на тау протеинот во таканаречените неврофибриларни замрсувања, што е белег на Алцхајмеровата болест.

Таа потсети дека со помош на протеинот тау, местото на идната атрофија на мозокот кај пациентите со Алцхајмерова болест може со сигурност да се предвиди една година или уште повеќе години однапред.

За разлика од тау протеинот, амилоидните плаки не беа толку успешни во предвидувањето на местото на идната атрофија на мозокот. Научниците веруваат дека тау протеинот подиректно ја поттикнува дегенерацијата на мозокот кај Алцхајмерова болест отколку амилоидниот протеин.

„Со цел да се разбере како и зошто некои луѓе се отпорни на развојот на Алцхајмерова болест, важно е внимателно да се истражат постморталните мозоци на постарите луѓе кои имаат подолги неврони“. Што ги прави нивните мозоци уникатни? Како би можеле да ги искористиме нивните биолошки својства за да придонесеме за спречување на развојот на Алцхајмерова болест?“, се прашањата што ги поставува д-р Гефен.

Како дел од истражувањето, научниците пост-мортам ги проучувале мозоците на шест постари лица кои имале одлична меморија, потоа мозоците на седум когнитивно просечни постари луѓе, шест млади луѓе и пет лица во раните фази на Алцхајмерова болест.

Д-р Гефен објасни дека ја измериле големината на невроните во слојот II. енторинален кортекс, кој се состои од шест слоеви на неврони наредени еден до друг и тие се важни затоа што ја контролираат меморијата. Во исто време, тие, исто така, ја проучувале количината на акумулација на протеини во неврофибриларното заплеткување.

„Студијата покажа дека кај Алцхајмеровата болест, атрофијата на невроните во енториналниот кортекс, еден од деловите на мозокот одговорни за меморијата и сетилото за мирис, беше белег на болеста“, вели д-р Гефен.

Таа додаде дека тие претпоставуваат дека овој процес е „последица на акумулацијата на тау протеинот во неврофибриларното заплеткување, што резултира со послаба способност за помнење во староста“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП