понеделник, 11 декември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАЗлатото и криптовалутите засега не ги оправдуваат очекувањата

Златото и криптовалутите засега не ги оправдуваат очекувањата

Златото и криптовалутите често се прогласуваат за инвестиции отпорни на инфлација, но со зголемувањето на цените со најбрзо темпо во последните децении, ниту една, ниту другата не е добро во однос на инфлацијата.

Биткоинот, најпопуларната дигитална монета во светот, на пример, е намалена за речиси 71% од својот историски максимум од 65.000 долари во ноември. Цените на златото исто така паднаа на 23-ти септември падот беше речиси 20% од врвот во март.

Криптовалутите често се нарекуваат „дигитално злато“, бидејќи, како и златото, тие се шпекулативни инвестиции кои теоретски можат да се користат како валута, пишува „CNBC“.

Исто така, понудата на злато и криптовалути како биткоин е поограничена од американскиот долар, што лесно може да се зголеми од Федералните резерви. Теоретски, овој дефицит треба да ги направи средствата поотпорни на зголемената инфлација.

Сепак, најбрзиот пораст на цените во последните децении не го потврдува тоа.

Како поминаа криптовалутите како инвестиција во 2022-ра година?

На почетокот на оваа година, цените на криптовалутите паднаа откако Федералните резерви почнаа да ги зголемуваат каматните стапки во обид да се справи со инфлацијата.

Цената на биткоинот падна на речиси една третина од раниот врв за време на пандемијата и беше нешто над 18.000 долари на 23-ти септември.

„Верувам дека порастот на криптовалутите пред оваа година се должи на екстремно ниските каматни стапки, што ги направи ризичните средства привлечни“, вели Дејвид Хас, сертифициран финансиски планер (CFP) во финансиските советници на „Cereus“.

„Луѓето можеа да позајмуваат речиси без камата и да ги инвестираат во криптовалути и други средства. Како што растат каматните стапки, ликвидноста се намалува и наеднаш исчезнува побарувачката за такви средства“, додава тој.

Според Хаас, вредноста на овој вид средства може да се стабилизира, па дури и да се подобри подоцна во рецесијата, кога ФЕД или ќе ги намали или ќе престане да ги зголемува каматните стапки.

Како изгледаше златото во 2022-ра година?

И покрај статусот на златото како дефицитарна стока, неговата цена падна на 1.645 долари на 23-ти септември. Во март достигна врв од 2.069 долари.

„Историски гледано, златото покажува мешани резултати како заштита од инфлација. Може да ја заштити куповната моќ во долг временски период, да речеме 100 години, но обезбедува мала заштита од инфлација на краток рок“, вели Кевин Лум, основач на „Foundry Financial“.

Еден од факторите што ги поттикна перформансите на златото беше јачината на американскиот долар, кој оваа недела го достигна највисокото ниво во последните две децении.

Економското забавување во Кина и Европа ги турна инвеститорите кон доларот, кој се смета за безбедно засолниште во услови на глобална економска несигурност. Сепак, инвестициите во злато не функционираат добро кога доларот е силен.

Запрашан зошто златото има репутација на заштита од инфлација, Лум дава пример од минатото: меѓу 1972-ра и 1980-та година, златото порасна од 38 долари за унца на над 600 долари.

„Секој што го живеел тој период од историјата засекогаш ќе биде убеден дека златото е најдобрата заштита од инфлацијата“, нагласи Лум, додавајќи дека тогаш цените на златото биле резултат на балонот на средствата поврзан со крајот на златниот стандард во САД.

„Оттогаш, сепак, златото се покажа како несигурна заштита од инфлација“, додаде тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП