среда, јануари 19, 2022
ПочетнаЗДРАВЈЕ7-те рани симптоми на ракот кои повеќето ги игнорираат!

7-те рани симптоми на ракот кои повеќето ги игнорираат!

Порталот „Bright Side“ ја истакна официјалната листа со неколку симптоми кои укажуваат на рак, со препорака дека треба да се сватат сериозно, но да не се крева паника доколку се забележат, затоа што имено, се смета дека може да станува збор и за некои други болести.

Еве за кои симптоми станува збор:

1. Неоплазми на кожата

Овие може да се наречат како еден вид на мозолки, значи дека имате рак на кожата или евентуално дојката.

Останати симптоми се:

-Тврди грутки во деловите кај градите или пазувите

-Иритација која нема никаква поврзаност со храна или козметика

2. Постојана кашлица

Долготрајното кашлање е симптом на рак на белите дробови, кој најчесто се поврзува и со други симптоми како што се:

-Намален апетит

-Нагло губење на телесна тежина

Во подоцнежната фаза кашлањето се надополнува со искашлување на крв.

3. Лузни по кожата

Во некои случаеви лузните не се поврзуваат со туморот, но сепак искуството покажува дека треба да се внимава и на овие знаци.

Кога станува збор за ракот на цревата или желудникот треба да се посвети внимание на следниве симптоми

-Крварење при вршење нужда

-Надуеност и мачнини после секој оброк

-Тапа болка во абдоменот

4. Промени кај мокрењето

Ова би можело да биде знак за малигни заболувања кај бубрегот, кои се поврзуваат со следниве неколку симптоми:

-Крв во урината

-Покачен крвен притисок

-Болка во бубрезите

-Замор

5. Губење на тежина за која немате објаснување

Овој симптом се појавува најчесто кога се работи за рак на желудникот, а му се придружуваат следниве:

-Гадење од месо

-Прерана заситеност (чувство дека сте изеле премногу, иако количински не сте конзумирале многу храна)

-Слабокрвност

-Гасови и надуеност

6. Болка во грлото

Оваа болка се поврзува со неколку симптоми од кои:

-Потешкотии при голтање и дишење

-Чувство како да имате грутка во грлото

-Промена во бојата на гласот

-Губење на гласот

-Искашлување крв.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП