Со ваква подготовка нема стравување од премногу калории и лош холестерол.
Истражувањата докажуваат дека канцерот, дијабетесот и срцевите заболувања можат да се спречат со регулирањето на режимот на исхрана и вклучувањето на јајца во редовното мени.
Многумина ги избегнуваат јајцата поради стравот од салмонела или холестерол, но јајцата се богати со витаминот Д, минерали и бетакаротен, па се одличен лек против воспалителни процеси во телото и ја спречуваат штетата која може да ја создадат слободните радикали во реакцијата со клетките во организмот.
Експертите истакнуваат дека е најздраво да јадете тврдо варени јајца и поширани јајца, бидејќи имаат помалку калории.
Исто така, се препорачува фритата подготвена на тивок оган. Експертите се сложуваат дека е важно добро да ги зготвите јајцата за да избегнете и ризик од салмонела.
Се советува за подготовката на јајцата да користите билно масло, како кокосовото.