Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Tip of the week: Затоа што сите така прават!

Време: 12:47

Датум: август 17, 2017

Категорија: КОЛУМНИ

Зошто поминуваш среде улица, а не на пешачки?! – Затоа што сите така прават!

Зошто не ги изми садовите во канцеларија?! – Затоа што сите така прават!

Зошто го фрлаш сметот на улица, а не во канта?! – Затоа што сите така прават!

Зошто не го пополни документот на работа?! – Затоа што сите така прават!

Зошто не ја заврши таа активност?! – Затоа што сите така прават!

Зошто во банка се туркаш преку ред?! – Затоа што сите така прават!

Зошто не застануваш на пешачки?! – Затоа што сите така прават!

Зошто не го собра изметот од кучето?! – Затоа што сите така прават!

Зошто земаш мито?! – Затоа што сите така прават!

Зошто не го раскренеш бирото?! – Затоа што сите така прават!

 

Затоа што сите така прават! – најлесниот изговор или правило зад кое се кријат голем број оправдувања.

Сум бил во ситуација кога нешто нема да се заврши како што треба, од мене или од некој друг, и да си дадеме одговор или изговор дека – така прават сите. Ова го правиме бидејќи ни е полесно, не мрзи, не ни се троши енергија и време, не сме свесни за последиците (мала одговорност), се срамиме да бидеме различни од другите (прифатени од другите), зошто сме лесно поводливи или помалку морални, т.е. дека сме големи конформисти.

Нашиот мозокот е мрзелив. Секогаш ќе го бара полесниот пат и начин како да направи нешто. Ние го користиме овој изговор, бидејќи некогаш за да ги направиме работите како што треба, ќе ни бидат потребни повеќе време, пари, енергија или менување на нашите принципи, ставови и навики. Некои истражувачи велат, ако видиме некое дрво со јаболка ние ќе решиме да ги собираме оние што се најдолу, најлесно достапните. Дури и ако видиме дека тие што се погоре се подобри, нашиот мозок ќе најде изговор дека сепак изборот ќе биде лош, ако посегнеме по нив. Или, доколку ни е тешка некоја работата/активност, наместо да си кажеме „тешко е, но учам или вреди да се трудам повеќе”, нас полесно ќе ни биде да решиме да се откажеме.

Што е потребно да направиме и имаме на ум со цел да го намалиме користењето на овој изговорот: 

 1. Тешко е: мора да сфатиме дека навистина е тешко да се оди по патот по кој се оди поретко. Ако повеќето ги кршат правилата и законите, и психолошки и социјално е потешко да одиме по правилниот пат.
 2. Да ја развиваме нашата индивидуалност: тоа значи да го следиме нашето срце. Ако некогаш го искористиме овој изговор тоа значи дека не се чувствуваме сигурно во себе и се криеме позади групата.
 3. Да имаме став/принцип: Ние за да бидеме социјално прифатени понекогаш правиме работи што ги прават другите, а нам не ни се допаѓаат. Бидете истрајни во вашите принципи и етика на работа и живеење.
 4. Да не потклекнеме на влијанието од другите: понекогаш сите прават нешто, но ние знаме дека тоа не е добро. Но, ако не го направиме другите ќе ни се смеат или нема да бидеме прифатени од групата. Треба да се балансира со другите, но јас секогаш одбирам (доколку знам дека сум во право или тоа е нешто позитивно) да останам на своето.
 5. Да бидеме различни од другите: сите ние сакаме да сме различни од другите, а сепак правиме работи што ги прават сите. Со помалку користење на овој изговор, ние сме веќе различни.

Тешко е да смениме нешто радикално во однос на ова правило на макро ниво, но она што може да направиме е да се смениме себеси во однос на тоа, да се криеме што помалку зад овој изговор.

Немојте да бидете како другите, бидете како третите, четвртите или петтите!

 

Со успех во промените,

Петар Лазаров

Член на тимот

МАКЕДОНИЈА-ЕКСПОРТ Консалтинг

www.macedonia-export.com   

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

 • Tip of the week: Заглавени со премногу обврски

  Tip of the week: Заглавени со премногу обврски

  Многу обврски! Многу различни задачи! Многу кратко време! Дали се наоѓате понекогаш во ваква ситуација? Доколку одговорите:Постојано: тогаш нешто не е во ред! Или со…

 • КОЛУМНА: Чистотата и душата – М-р Раде Чоловиќ

  КОЛУМНА: Чистотата и душата – М-р Раде Чоловиќ

  Според насловот можеби можете да претпоставите дека оваа колумна е на тема Општата или јавна чистота. Секоја година имам чувство дека градот ни е повалкан…

 • Tip of the week: Имам идеја! И сега што!?

  Tip of the week: Имам идеја! И сега што!?

  Остварувањето на идеите, односно тестирање на некоја идеја, досега никогаш не било полесно. Сигурно повеќето од вас се нашле во ситуација каде што имале генијална…

 • КОЛУМНА: Служење воен рок – М-р Раде Чоловиќ

  КОЛУМНА: Служење воен рок – М-р Раде Чоловиќ

  Јас ја имав среќата (или несреќата) да бидам еден од оние кои бевме последна септемвриска класа во Југословенската Народна Армија (ЈНА). Среќа затоа што имам…

 • КОЛУМНА: Кредитен мораториум – М-р Раде Чоловиќ

  КОЛУМНА: Кредитен мораториум – М-р Раде Чоловиќ

  Мала школа по банкарство. Банка е финансиска институција чија главна дејност е прибирањето депозити од граѓаните и давањето кредити, како и извршувањето на платниот промет во земјата и странство. Значи,…

 • Tip of the week: Балансирање на очекувањата

  Tip of the week: Балансирање на очекувањата

  Станавме општество во кое очекувањата се високи, но ајде што се високи, туку сакаме работите да ни се случуваат многу брзо. Тоа е најмногу видливо…

 • КОЛУМНА: Децата, родителите и спортот – М-р Раде Чоловиќ

  КОЛУМНА: Децата, родителите и спортот – М-р Раде Чоловиќ

  Јас, како и многу родители (ако не и сите), ги насочував децата од мали кон тоа да тренираат спорт, да учат некој странски јазик,  да…

 • КОЛУМНА: Регионална соработка – М-р Раде Чоловиќ

  КОЛУМНА: Регионална соработка – М-р Раде Чоловиќ

  Македонија главната трговија ја врши по копнен пат, со камионски превоз. Железничкиот транспорт на роба е многу мал. Главно пристаниште за увоз и извоз на…

 • Tip of the week: Површни луѓе

  Tip of the week: Површни луѓе

  Јас не знам човек што сака да збори или дружи со површни луѓе? Но знам многу кои би поминале повеќе време со луѓе со вредности,…

 • КОЛУМНА: Ѕидот на љубовта во Скопје – М-р Раде Чоловиќ

  КОЛУМНА: Ѕидот на љубовта во Скопје – М-р Раде Чоловиќ

  Во ова наше Скопје човек не може да не биде добро информиран, треба само да се погледнат ѕидовите на зградите. Од таму ќе разберете кој…