Вкусната и лековита црвена рибизла е популарна со векови. Содржи јаглени хидрати, влакна и протеини, а калории во траги.
Пребогата е со каротен кој во организмот го синтетизира витаминот А, кој е важен за заштита на слузокожата и подобрувањето на размената на материи на клеточно ниво.
Бобинките содржат дури половина од дневните потреби за витаминот Ц, поради што се препорачува кај авитаминоза.
Високата концентрација на витамин Ц ја прави оваа бобинка исклучителен антиоксиданс кој помага во спречувањето на разните облици на карцином.
Таа е добар извор на витаминот К, па се препорачува за одржување на здравјето на коските, бидејќи го активира остеокалцинот кој помага во вградувањето на калциумот во коските.
Обезбедува и здраво згрутчување на крвта како заштита на кардиоваскуларниот систем, ја подобрува работата на цревата и го забрзува закрепнувањето после хируршки интервенции.
Бобинките од црвената рибизла отвораат и апетит, го зајакнуваат организмот и штитат од наталожените штетни материи.