Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Зеленчук кој лекува БУКВАЛНО СЕ! Листовите му се уште покорисни, но сите ги фрлаат!

Време: 15:09

Датум: јануари 9, 2017

Категорија: ЗДРАВЈЕ

131252_cveklprofimedia0126413745_630x0

Тешко дека постои поздрав зеленчук од цвеклото, а кога ќе го подготвите заедно со лисјата, вашето здравје ќе ви биде благодарно!

На цвеклото карактеристичната црвена боја и силните антиканцерогени својства му ги дават антоцијаните. Но покрај нив, цвеклото содржи и бетаин кој има исклучителни антивоспалителни својства, го чува срцето и ги содржи витамините Б1, Б2, Б12, Ц, железо, магнезиум, јод и уште многу неопходни работи.

Цвеклото ја регулира циркулацијата, нивото на холестерол и ја потпомага работата на црниот дроб. Одлично е во борбата против анемијата, но и во борбата против стареењето.

Има високо ниво на антиоксиданти, целулоза и пектин, кој е сјаен за варењето. На сите спортисти им се препорачува консумирање на цвеклото бидејќи тоа ја зголемува силата и издржливоста на организамот.

А како да го консумирате? Сирово, цедено, сварено, печено – сето тоа доаѓа во предвид. А листовите никако не ги фрлајте туку сварете ги и нив бидејќи се неверојатно богати со калиум, а најновите истражувања покажаа дека внесувањето на намирници со високо ниво на калиум, со додатно намалување на натриумот може да го намали ризикот од срцеви болести за 21 процент.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • Навики кои не ви дозволуваат да ги намалите килограмите

    Навики кои не ви дозволуваат да ги намалите килограмите

    Следните пет навики доста чести се и кај луѓето кои внимаваат на нивното здравје, a поради нив и се дебелеат. Тргнете ги од вашата секојдневна…

  • Лош избор на продукти: Храна која ќе ви ја намали енергијата

    Лош избор на продукти: Храна која ќе ви ја намали енергијата

    Лошата исхрана предизвикува повеќе проблеми во човековиот организам, можеби во моментов не ги чувствувате но тие набрзо ќе ве совладаат. Научете правилно да ја селектирате…

  • Храна за енергија и концентрација

    Храна за енергија и концентрација

    Без разлика дали ве чека важен ден на работа или едноставно сте заглавиле на синоќешната забава, овие намирници ќе направат повторно да имате енергија и…

  • Еве како овошјето и зеленчукот да не ви скапуваат во фрижидерот

    Еве како овошјето и зеленчукот да не ви скапуваат во фрижидерот

    Ако сте од оние на кои секогаш овошјето или зеленчукот им скапува во фрижидерот, пред воопшто да стигнат да го изедат, па со грижа на совест…

  • Зошто ви е потребна попладневната дремка?

    Зошто ви е потребна попладневната дремка?

    Дневната дремка од само неколку минути дневно ќе ви помогне да ги „наполните батериите“ и да продолжите свежи низ денот. Одморањето на телото и умот…

  • Пилатес вежба со која за брзо време ќе ја намалите половината (видео)

    Пилатес вежба со која за брзо време ќе ја намалите половината (видео)

    Само една вежба ве дели од потенката половина… Ви претставуваме супер пилатес вежба со чија помош за кратко време можете речиси да ја преполовите половината.…

  • Ова е најголемиот собирач на бактерии во домот!

    Ова е најголемиот собирач на бактерии во домот!

    Со него миеме садови, а од истражувањата се покажа дека во кујнскиот сунѓер се наоаѓаат милијарда бактерии. Она што уште повеќе загрижува е дека не…

  • Не претерувајте со кафето

    Не претерувајте со кафето

    Доколку немате добар метаболизам, и веќе после една шолја кафе чувствувате вознемиреност, заборавете на овој напиток и прејдете на чаевите. Статистиката покажа дека личностите кои…

  • Копар за поубав сон

    Копар за поубав сон

    Го јаделе гладијаторите во антички Рим бидејќи верувале дека ќе им даде сила, во средниот век му препишувале магични моќи, па е користен дури и…

  • Сојата како лек

    Сојата како лек

    Сојата освен за исхрана се препорачува и за намалување на висока температура, отстранување на воспалителни процеси и како мелем за болните места. Сојата е исклучително…